perjantai 15. kesäkuuta 2018

Välitän ympäristöstäni, silti matkustan jatkuvasti?

Vietän tällä viikolla muovitonta viikkoa. Eli en osta mitään/pyrin olemaan ostamatta tuotteita, joissa onmuovia. Siitä oikeastaan tämän postauksen aihe saiideansa. En ole blogissani maininnut vissiin koskaan ympäristöasioista, vaikka ne ovat minulle tärkeitä. Tästä on jo kuukausia, kun useat matkablogit täyttyivät postauksista, joissa puhuttiin matkustamisen ja nimenomaan lentämisen vaikutuksista ympäristöön. Tunsin kyllä piston sydämessäni lukiessani, kuinka mun harrastus tuhoaa maailmaa. En halunnut kirjottaa tästä ollenkaan, koska tunsin itseni jotenkin huonoksi ihmiseksi ja ennen kaikkea tekopyhäksi.. Halusin kuitenkin nyt jakaa ajatuksiani liittyen aiheeseen.

Olen aina tiennyt kuinka epäekologista lentäminen on. Olen ollut kiinnostunut ilmastonmuutoksesta jo yläasteelta saakka ja 15-vuotiaana lopetin lihan syömisen. Olen aina liikkunut julkisilla töihin ja kierrättämisen aloitin kunnolla, kun muutin omaan kotiini. Koitan olla ostamatta turhia juttuja ja tehdä löytöjä kirppareilla. Silti, kun aloitin matkustamisen en pitkään aikaan miettinyt miten se kuormittaa maailmaa. Musta on hiukan surullista, että mulle tärkeä asia tuhoaa niin paljon maailmaa, kun samalla haluaisin pelastaa sen.

Kannustan blogissani ihmisiä matkustamaan aina, kun voivat ja mahdollisimman paljon. Matkustelua pidetään kuitenkin turhanpäiväisenä. Entä kun se on joillekin jotain enemmän? Se joka auttaa jaksamaan arjessa? Seon sama kun liikuntaa rakastavalta vietäisi liikunta. Ruokaa rakastavalta ruoka ja muotia rakastavaltamuoti. Ymmärrätte varmaan?

Se on vain valitettavasti totta, että mun matkusteluntakia maailma tuhoutuu. Lentäminen on yksi suurimmista päästöistä. On hyvä kuitenkin muistaa, että työ ja vapaa-ajan matkat ovat vain osa lentomatkailua.Yhtä lailla Zalandolta tilaama paita ja sen kuljettaminen Suomeen lentokoneella rasittaa luontoa. Lentämisen haitoista puhutaan usein työ- ja vapaa-ajan matkojen myötä, mutta unohdetaan miten paljon ympäristöä rasittaa jatkuva nettishoppailu. Joten jos mahdollista, osta se paita ihan liikkeestä. Aina se ei ole mahdollista, mutta sellainen "tilaan viidet kengät, jotta yhdet olisisopivat ja loput palautan" menetelmä on jotenkin surullista. Edes takaisin lentokoneella kuljetetaan täysinturhaan tuotteita. Ymmärrän, että tarpeeseen tilataan ja joskus jotakin ei saa kivijalkakaupasta.
Mutta okei sä haluat matkustaa, mutta välität ympäristöstä ja ilmanmuutoksesta. Mitä voit tehdä? Tässä muutamia hyviä vinkkejä, joista osaa itsekin käytän ja aion alkaa käyttämään.

Matkusta mahdollisimman pitkiä aikoja kerralla ja vältä lyhyitä reissuja. Tämä on mulle vaikea kohta. Aion vähentää viikonloppureissuja, jos vaan pystyn ja olla reissussa mahdollisimman pitkään ja käydä useammassa maassa yhdellä kertaa.

Matkusta sesonkien ulkopuolella! Tämä tulee usein myös edullisemmaksi. Ainahan tähän ei pysty, kun on lomia kesällä jne, mutta jos mahdollista niin kannattaa.

Suosi suoria lentoja ja matkusta maiden jakaupunkien välillä junalla. Monesti on tullut käytyä useammassa kaupungissa ja maassa yhdellä kertaa ja ne on aina menty junalla, mikä on mielestäni tosi hyvä juttu!

Maksa lentomaksuja. Tämä on sellainen, josta kuulin jonkun aikaa sitten ja aion seuraavaa matkaa varatessamaksaa samalla myös lentomaksuja. Täällä voit maksaa lentomaksuja ja tutustua enemmän aiheeseen. Hyvä määrä on 10% lennon hinnasta eli esimerkiksi 10€ 100 euron lennoista ei ole yhtään paha summa!

Elä kohdemaassa mahdollisimman ekologisesti. Syö kasvisruokaa ja paikallista ruokaa. Kulje matkat kävellen, pyörällä tai käyttämällä joukkoliikennettä. Osta iso vesikanisteri useamman pienen pullon sijaan. Ota oma juomapullo reissuun mukaan. Älä roskaa tai vahingoita luontoa. Ja ne hotellin lakanat ja pyyhkeet! Niitä ei ole pakko vaihtaa joka päivä tai ollenkaan reissussa. Mä en tykkää kauheasti, että siivooja tulee siivoilemaan meidän huonetta, joten ehkä yhden kerran otetaan siivous vaikkapa viikon lomalla. Eikä silloinkaan tarvitse niitä lakanoita vaihtaa.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, niin esimerkiksi ilmastokestävää matkailua sivustolta voit lukea enemmän.

Onko siellä muita ketkä rakastaa matkustamista ja samalla välittää ympäristöstä? Vinkkejä ja ajatuksia aiheesta voi laittaa kommentilla!

20 kommenttia:

 1. Enpä oo silleen aiemmin miettinyt, mutta tämän postauksesi myötä aloin miettimään tätä asiaa. Rakastan matkustelua, enkä haluaisi sinänsä vahingoittaa ympäristöä.
  Onneksi aika moni nuista sun luettelemista kohdista on mulla kunnossa. Esimerkiksi lyhyitä matkoja en tee, yleensä oon viikon (nyt oon tosin miettinyt kesälle viikonloppureissua johonkin...), suorat lennot on mulla ihan must-juttu, suosin reissussa aina kävelemistä minkään muun sijaan ja koen eläväni kohteessa ekologisesti. :)
  Me matkailijan rakastajat emme varmasti osaa luopua siitä, muistetaan nuo sun luettelemat asiasi niin hyvä tulee <3
  Itse oon joutunut myös vähentämään matkustelua, ennen pystyin 2-3 kertaa mutta nyt vaan 1-2kertaa vuodessa, koska mies ei voi ja mähän en osaa lähteä ilman häntä - hän on se jonka kanssa haluan tätä maailmaa nähdä :D Eli sinänsä hyvästä tää homma mutta silti vähän harmittaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun tämä postaus herätti ajatuksia :) Se olikin tässä just se idea! Mulla on ihan sama, kun sulla. Rakastan matkustamista, mutta en halua vahingoittaa ympäristöä.

   Todella ihana Kata kuulla, että sulla on noin monta kohtaa jo kunnossa! <3 Se on just hieno juttu :) Matkustaminen on kyllä sellainen asia, josta olisi toodella hankala luopua. Ehkä jos terveys ei kestäisi, niin sitten olisin lentämättä, luultavasti sitten laivalla ja junalla menisin :D Voi harmi sinäänsä, vaikka toki ympäristön kannalta on hyvä mitä vähemmän matkustaa. Mutta aina voi mennä yksin, ystävien tai jonkun muun kanssa reissuun :)

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen postaus! Itsellä on vähän samat fiilikset - ympäristöasiat on mulle tärkeitä, pyrin kierrättämään ja välttämään turhia ostoksia, ja vege olen ollut kohta kymmenen vuotta. Lentomatkailun ympäristöhaitat on kyllä tiedossa kans, mutta silti vaan tulee aina ostettua uudet ja uudet liput. Matkailu on niin tärkeä ja iso osa elämää, että ei siitä osaa tai halua luopua... yritän kuitenkin ajatella niin, että matkustelu on ihan ok, kunhan yritän muilla elämän osa-alueilla sitten kompensoida sitä ja elää ekologisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Ja ihana kuulla, että muillakin on samoja fiiliksiä kuin itselläni. Jep, vaikka ne lentomatkailun haitat tietää, aina kuitenkin vaan halua matkustaa uudelleen ja uudelleen.. Ymmärrän kyllä hyvin, mulla on ihan samanlainen suhtautuminen matkustamiseen :) Niin oon samaa mieltä ja se on tärkeintä, että tekee edes jotain tämän maailman hyväksi!

   Poista
 3. Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus ja hyviä vinkkejä! :) Mun mielestä teet muuten niin hyviä valintoja ja oot ekologinen, että turhaan tunnet huonoa omaatuntoa lentokoneella lentämisestä :) Matkailu on sun harrastus ja tekee sut onnelliseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Kiva kuulla :) Ja heii kiitti vielä, ihanasti sanottu <3

   Poista
 4. Hyvä postaus ja tärkeestä aiheesta :) Kiva kun kirjoitit noita vinkkejä vielä tohon postauksen loppuun, en ollut itse noita kaikkia tajunnut! Muakin lähinnä ahdistaa, jos joku käy jopa päivä siivoamassa hotellihuoneen ja onneksi tosi monissa hotelleissa on nykyään pyyhkeiden osalta ainakin se, että jos niitä ei jätä lattialle niin niitä ei vaihdeta. En mä kotonakaan joka käyttökerran jälkeen sitä pyyhettä vaihda, joten miksi niin pitäisi tehdä hotellissa? Ei se miksikään siitä mene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Ja hyvä, kun vinkit oli hyödyllisiä! Joo en tiedä mikä siinä on, mutta kun en tosiaan sitä siivousta oikeastaan edes tarvitse :D Ehkä kerran on just kiva, että joku käy siistimässä paikkoja, muttei joka päivä. Juu olen huomannut tuon saman pyyhkeiden osalta :) No niinpä, en itsekään kotona joka kerran jälkeen vaihda pyyhettä, niin en tajua miksi reissussa pitäisi :D

   Poista
 5. Täällä kans yks joka pohtinut paljon ilmastoa ja matkustelua, juurikin noiden blogipostausten jälkeen :) Mä koitan kans kierrättää ja tehdä ekologisia valintoja ja nyt oon siirtynyt kasvisruokaankin :) Pitää lukea noista lentomaksuista vähän lisää!! Hyvä postaus tärkeästä aiheesta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Ja toi on myös tosi hieno juttu, että oot alkanut syömään kasvisruokaa!Lentomaksuihin kantsii kyllä tutustua :) Kiitos!<3

   Poista
 6. Oon täysin samoilla linjoilla! Mäkin kirjoitin pari kuukautta sitten kuinka matkailusta voi tehdä ekologisempaa, ja silloin mietin myös kauan haluanko ottaa aiheeseen kantaa ollenkaan. Matkustelusta luopuminen on mullekin aika ylitsepääsemätöntä, mutta oon myös sitä mieltä ettei sitä edes saada lopettaa täysin. Turismi on monessa paikassa pääelinkeino, ja vaikka Suomessa lentämisen lopettaminen kokonaan tuntuu vaan positiiviselta jutulta, se ei ole sitä kaikkialla. Maapallosta kuolisi iso osa jos matkustelu lopetettaisiin täysin.

  Ehkä mä yritän tuolla vähän oikeuttaa omaa matkustamistani, vaikka aina se tuhoaa maapalloa. Jos kaikkea hiilijalanjälkeä katsoisi, mäkin olisin todellatodella epäekologinen vaikka pienillä askelilla yritänkin parantaa. Se ei vaan silti riitä, ja se satuttaa vaikka matkustelua rakastankin.

  Hyvin kirjoitettu ja niin tärkeä aihe, ja kiva kuulla etten oo yksin mun ajatusten kanssa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ihana kuulla! <3 Juu muistan sun postauksen ja se oli todella hyvin kirjoitettu :) Oon samaa mieltä sun kanssa, matkustelua ei missään nimessä pidä lopettaa täysin. Turismi on kuitenkin tärkeää ja siis muutenkin maailman näkeminen.

   No niin.. Mutta aina on parempi tehdä jotakin, kun ei tekisi mitään :) Ja näistä asioista on hyvä puhua ja olla tietoinen. Kiitos paljon Elli! <3

   Poista
 7. Tosi hyvä postaus! :) Matkustelu ja ympäristöstä välittäminen ei mielestäni sulje toisiaan pois, sillä matkustelun negatiivisia vaikutuksia voi elämässä muuten sitten kompensoida - plus ei kukaan meistä ole näissä ympäristöasioissa täydellinen, nykymaailmassa on ihan mahdotonta elää täysin ekologisesti. Parhaansa kun yrittää, niin se varmasti riittää :)

  Ja nuo hotellien pyyhkeet ja siivoukset, siitä olen kyllä niin samaa mieltä! Kotonakaan ei tosiaan joka päivä niitä lakanoita ja pyyhkeitä vaihdella, ja itseä jopa häiritsee, jos joku tulisi siivoamaan huonetta, kun olen levittänyt kaikki tavarani sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja olet ihan oikeassa, olen samoilla linjoilla sun kanssa! Mä uskon myös tuohon, että kun tekee parhaansa ja edes jotakin, niin se on parempi kuin ei mitään.

   Jep, mä en myöskään ymmärrä miksi niitä pitäisi joka kerta vaihdella :D Ja meilläkin aina kaikki tavarat ympäri huonetta.

   Poista
 8. Itsekin rakastan matkustamista ja ympäristöasiat ovat myös lähellä sydäntäni. Hyviä vinkkejä ja varsinkin tuosta lentomaksu-hommasta oli hyvä kuulla! Jäin lukijaksi, ihanan värikäs blogi sulla <3

  https://mietinsinua.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! :) Ja oii, kiitos paljon <3 Tervetuloa!

   Poista
 9. Tosi mielenkiintoinen ja kattava postaus! Mun mielestäkään tällasia mukavia asioita, kuten esimerkiksi matkustelua, ei kannata karsia omasta elämästään, jos niistä vain nauttii. Elää vain muuten mahdollisimman ekologisesti, niin se vähän kompensoi lentämisen aiheuttamia päästöjä. Noi lentomaksut on kyllä hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja kiva kuulla, että samaa mieltä. Matkustelu on kuitenkin mulle todella tärkeä asia. Koitan muutenkin elää mahdollisimman ekologisesti :) Munkin mielestä noi lentomaksut on just hyvä juttu!

   Poista
 10. Tämä oli todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Mäkin haluaisin matkustella paljon enemmän kuin mitä olen ehtinyt nyt tekemään, mutta samalla haluaisin myös pelastaa maailman sitä uhkaavalta tuholta. Tietysti on ihanaa jos löytyy keinoja, joiden avulla auttaa edes vähän! Sillä pienillä teoillakin on suuri merkitys, niinhän sitä sanotaan.

  Postauksen lopussa tuli hyviä vinkkejä, täytyy pistää nekin korvan taakse seuraavan matkan tullessa vastaan :) Onneksi elän muuten suhteellisen ekologisesti niin se ehkä jotenkuten kompensoi sitä edes vähän, että matkustan pari hassua kertaa vuodessa (jos sitäkään) lentokoneella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuo on tosi ristiriitaista, mutta jos vain kerran elän(toivottavasti en) tässä maailmassa, niin haluan nähdä mahdollisimman paljon. Sydän ja mieli kaipaa maailmalle. Mä uskon myös, että pienilläkin teoilla on merkitystä!

   Kiitti, hyvä kun vinkeistä oli apua :) Tosi ihana kuulla, että elät ekologista elämää, se on hyvä!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥